Welke voordelen houtskeletbouw allemaal biedt?

Elke bouwmethode heeft specifieke voor- en nadelen. Aan jou als bouwheer om die met elkaar te vergelijken zodat je de juiste keuzes maakt. Benieuwd hoeveel en welke voordelen houtskeletbouw je opleveren?

De belangrijkste voordelen van houtskeletbouw

Houtskeletbouw is in zeker mate een prefab bouwtechniek. De meeste onderdelen van het houten skelet worden vooraf perfect op maat geprefabriceerd en nadien op de werf in elkaar gemonteerd. Gemiddeld is een houtskelet ruwbouw voor een nieuwbouw woning al na een tiental werkdagen winddicht afgewerkt! Van alle voordelen van houtskeletbouw is dit snelle bouwproces zonder twijfel de voornaamste troef.

Na de ruwbouwfase kan je haast onmiddellijk met de interieurafwerking beginnen. Houtskeletbouw is immers een droge bouwmethode met weinig watergedragen componenten (zoals mortels en pleisters) die lange droogtijden vereisen.

Technieken en leidingwerk zitten al in de holle binnenmuren (de “kaperstructuur”) verwerkt. Je hoeft dus geen leidingen en bekabeling meer in te slijpen. Minder stof, minder tijdverlies en je kan meteen grotere vlakken afwerken.

Hout laat zich goed bewerken wat eindeloze mogelijkheden biedt qua vormgeving. Dat geeft je architect heel wat creatieve vrijheid. Omdat alle onderdelen millimeter precies geprefabriceerd worden, sluiten ze ook naadloos op elkaar aan. Kaarsrechte muren dus en dat is een goede zaak voor de afwerkingsfase.

Het houten geraamte van je woning kan je naar wens afwerken. Op de buitengevel passen diverse types gevelbekleding. Of kies je toch voor een gemetste siergevel voor de traditionele baksteen uitstraling? In je interieur bepaal je zelf of je het akoestisch en/of thermisch isolerend plaatmateriaal van pleister of een ander type muurbekleding voorziet.

Omdat houtskelet binnenmuren slanker zijn, kan je ook dikkere isolatie plaatsen zonder in te boeten op de vrije leefruimte binnen de muren.

  • Bouwen met hout is bouwen met recycleerbare en hernieuwbare materialen. In tegenstelling tot andere grondstoffen (bv. klei) blijft de houtvoorraad permanent aangroeien. Eventuele overschotten zijn bovendien herbruikbaar in andere toepassingen.
  • De bouwmaterialen zijn licht en compact te transporteren waardoor minder zwaar vrachtverkeer met schadelijke uitstoot nodig is. Er is ook veel minder kunstmatig geproduceerd verpakkingsmateriaal in omloop.
  • De ovens waarin bakstenen gebakken worden, vergen ontzettend veel energie om de hoge temperaturen te bereiken. De CO2-uitstoot van het productieproces is navenant. De CO2 -uitstoot van houtverwerking is in vergelijking haast verwaarloosbaar.
  • In tegenstelling tot klassieke metselwerken, verbruiken houtskeletconstructiewerken op de werf aanzienlijk minder water. Ze produceren ook haast geen afvalwater of bouwafval.
  • Tijdens hun groei halen bomen CO2 uit de lucht, die ze opslaan in het hout. Pas bij verbranding, rotting of afsterving wordt die CO2 terug vrijgegeven. Je houten huis houdt dus CO2 vast waardoor die niet in de buitenlucht circuleert.

In theorie heeft een houtskeletbouw woning minder warmteopslagcapaciteit dan een traditioneel gebouwd huis. Dat komt omdat de lichte en holle houtstructuur minder eigen massa heeft en dus een lagere thermische inertie.

Daardoor zou een HSB-woning in de zomer sneller opwarmen. Het omgekeerde geldt echter ook. Een raam openzetten volstaat al om je woning sneller af te koelen. Gemetste muren houden warmte immers langer vast en geven die trager vrij. Bij houtskeletmuren verloopt dat veel sneller.

De afwerking is echter bepalend, want hoe beter je isoleert, hoe minder rekening je moet houden met deze theoretische opwarm- en afkoeltijd van je huis. Onderzoek van het WTCB naar oververhitting van woningen toont bovendien aan dat een afgewerkte houtskeletbouw niet per se temperatuurgevoeliger is dan andere bouwsystemen.

Hoe dan ook is het altijd aangewezen om in een HSB-woning zonnewering, slimme ventilatiesystemen en beschaduwde beglazing te voorzien om de binnentemperatuur gecontroleerd te regelen.

Dat houten wanden nooit koud aanvoelen, is wél een duidelijk verschil met klassieke woningbouw en zeker een aangenaam comfortvoordeel.

Waar lucht ontsnapt, verdwijnt warmte en energie. Luchtlekken dichten en koudebruggen vermijden is dus de boodschap. Gelukkig zijn luchtlekken eenvoudig op te sporen met een blowerdoortest én relatief eenvoudig te verhelpen.

Toont de luchtdichtheidsmeting een lek aan dan moet je in HSB-woningen niet rond uitgeharde mortel of pleisters te werken om het lek te dichten. De holle houtskeletstructuren bieden voldoende ruimte en mogelijkheden voor optimale lekdichting.

Met een blowerdoortest tussen de ruwbouw winddichtfase en de afwerking kan je tijdig ingrijpen en de luchtdichtheid maximaal optimaliseren zonder kap- of breekwerken (die op hun beurt ook weer koudebruggen of lekken kunnen veroorzaken).

Gunstige blowerdoorresultaten kan je bovendien in het EPB-verslag laten opnemen waardoor je E-peil verlaagt. Een goede zaak voor je energiefactuur én voor de meerwaarde van je woning. Zakt het E-peil voldoende dan kom je mogelijks zelfs in aanmerking voor fiscale voordelen en energiepremies.

Tussentijdse luchtdichtheidsmetingen geven tijdig en heel precies aan waar optimalisatie nodig is om de vooropgestelde E-peil normen te halen. Omdat houtskeletbouw vergaande luchtdichtheidsoptimalisatie toelaat, zijn Bijna Energie Neutraal wonen en passiefwonen (nul-energiewoningen) haalbaarder dan je denkt.

Nog te veel bouwheren denken ten onrechte dat houtskeletbouw goedkoper is dan traditionele bouwmethodes. De waarheid is genuanceerder. Met houtskeletbouw kan je inderdaad heel wat dure bouwkosten uitsparen, maar het vrijgekomen budget gebruiken we Bouwwerken De Bruyn om te investeren in energiebesparende maatregelen. De totaalprijs blijft zo min of meer gelijk, maar je hebt wel meer waarde en een beter E-peil voor hetzelfde geld.

Je hebt bijvoorbeeld minder zware funderingen nodig om de lichtgewicht houtskelet constructie te dragen. Omdat we als houtskeletbouw aannemer tot winddichte ruwbouw in eigen beheer plaatsen, heb je ook minder projectpartners nodig. Denk maar aan gespecialiseerde onderaannemers (bv. metsers) of externe projectleiders. De snelle opbouwmethode spaart tegelijkertijd heel wat werkuren uit. Het vrijgekomen budget herinvesteren we dan in energiebesparende maatregelen zoals driedubbele hoogrendementsbeglazing, optimale thermische muurisolatie, enz… Heb je door het betere E-peil recht op extra premies of fiscaal voordeel, dan heb je nog een extra financiële meevaller.

Over de nadelen van houtskeletbouw

Wij zijn uiteraard overtuigd van de vele houtskeletbouw voordelen, maar eerlijk is eerlijk. Er zijn ook nadelen aan deze bouwtechniek verbonden. Al mag je die ook “aandachtspunten” voor je aannemer noemen, want met de juiste expertise zijn de nadelen perfect te beperken of te vermijden.

DIT ZIJN DE NADELEN VAN HOUTSKELETBOUW

Maken we samen de vergelijking voor jouw project?

Heb je bouwplannen en ben je benieuwd welke voordelen houtskeletbouw oplevert ten opzichte van klassieke metselbouw?

LAAT ONS MEEREKENEN

Andere blogposts

Een houten huis bouwen, is dat wel verstandig? 7 mythes ontkracht

Een houten huis bouwen, is dat wel verstandig? 7 mythes ontkracht

Is er echt meer brandgevaar in een houten huis? Is een HSB-woning minder waard dan een gemetst huis? We ontkrachten deze 5 andere hardnekkige fabeltjes over houtbouw met onweerlegbare argumenten.

Wat is een blowerdoortest en waarom is die zo belangrijk?

Wat is een blowerdoortest en waarom is die zo belangrijk?

Een woordje uitleg over de blowerdoortest en wat die met de het E-peil van je woning te maken heeft. Benieuwd waarom jij ook best een luchtdichtheidstest laat uitvoeren voor je je ruwbouw begint af te werken?