AL AAN HOUTSKELETBOUW GEDACHT?

Houtskeletbouw: een slimme keuze? Gaat u een nieuwe woning bouwen, dan heeft u ongetwijfeld heel wat keuzes te maken. Heeft u trouwens al beslist met welke materialen en bouwtechnieken u gaat werken en aan welke aannemer u de bouwwerken gaat toevertrouwen? Neen? Dan leest u best nog even verder, want met houtskeletbouw door Bouwwerken De Bruyn combineert u snel en budgetvriendelijk bouwen met maximale energiebesparing!

Houtskeletbouw in ’t kort

Bij houtskeletbouw wordt enkel de draagstructuur of het geraamte van de woning in hout gemaakt. Rond de houten draagconstructie kan de afwerking met verschillende materialen worden uitgevoerd. Bouwen in hout volgens het houtskelet principe zorgt ervoor dat u snel, energiezuinig, flexibel én budgetvriendelijk kan bouwen. Heel wat voordelen die u vast wel interesseren, nietwaar?

Houtskeletbouw

De 5 voordelen van houtskeletbouw op een rijtje

De houten constructie voor uw nieuwe woning wordt vooraf in ons atelier en helemaal op maat volgens de plannen van de architect geprefabriceerd. De houten prefab onderdelen zijn licht en compact te transporteren en daardoor snel ter plaatse gebracht op de bouwwerf, maar het is vooral de snelle plaatsing ervan die uw bouwproject vlot doet verlopen. Op enkele dagen tijd al staat het volledige geraamte recht!

In het altijd durende Belgische regenseizoen vinden we bovendien vast wel 2 à 3 droge dagen zodat de bouw niet hoeft stil te liggen door slechte weersomstandigheden. De constructie wordt ook meteen water- en winddicht gemaakt en zo vermijden we dat de woning vocht opneemt. Doordat er bij houtskeletbouw trouwens bijna geen water wordt gebruikt tijdens het productie- of plaatsingsproces, wordt de interieurafwerking ook niet tegen gehouden door lange uitdrogingsperiodes, zoals bij klassieke woningbouw wél het geval is. Bij een traditionele woning moet u vaak 1 tot 2 jaar wachten én extra verwarmen tot de woning volledig is uitgedroogd alvorens u met de binnenhuis afwerking kan starten.

Zelfs om het buitenschrijnwerk te bestellen, hoeft u niet te wachten tot de dorpels geplaatst en opgemeten zijn, de ramen en deuren passen immers altijd! Ook het plaatsen van dat buitenschrijnwerk (ramen, deuren en poorten) kan u aan Bouwwerken De Bruyn uitbesteden. Wij werken uw woning namelijk van de fundering tot en met het dak, helemaal winddicht af! U zal aangenaam verrast zijn hoe snel een woning in houtskeletbouw opgeleverd kan worden!

Het grootste voordeel van bouwen met hout, is ongetwijfeld de energiebesparing die het bouwproces met zich meebrengt.

Ten opzichte van een klassieke woning, ligt het energieverbruik van een houtskelet woning maar liefst tot 60 % lager! Dat komt onder meer doordat het houten geraamte volledig luchtdicht wordt gemaakt. Bij een traditionele woning zorgt vooral het pleisterwerk voor de luchtdichting. Het resultaat is nooit 100% luchtdicht en wanneer er tocht of koudebruggen zijn, zal zelfs de beste isolatie niet veel baten. Bij houtskeletbouw daarentegen worden luchtdichte folies en plaatmaterialen gebruikt die niet zettingsgevoelig zijn en wél een volledige luchtdichtheid garanderen. En dat kunnen we zelfs bewijzen! Lees meer over onze luchtdichtheidsmetingen met de blowerdoortest.

De isolatiematerialen worden bovendien in het houten geraamte verwerkt tijdens de plaatsing. U hoeft dus niet achteraf te gaan isoleren in moeilijk bereikbare hoeken en kantjes, want de isolatie gebeurt meteen en ook bijzonder grondig.

Doordat de isolatie tussen de houten profielen wordt geplaatst en er nadien ook isolerende dekplaten worden aangebracht, bent u bovendien niet alleen zeker van een optimale isolatie, maar ook van een aanzienlijke plaatsbesparing dankzij hele dunne muren die wel maximaal geïsoleerd zijn! In de holle ruimtes van de dragende delen kunnen we bovendien probleemloos kabels en leidingen wegwerken.

Mag het nog iets meer zijn? Door de straffe energiewaarden van houtskeletbouw heeft u niet veel extra investering meer nodig om uw huis verder uit te bouwen tot een echte passiefwoning. Bij Bouwwerken De Bruyn staat energiezuinig bouwen hoog in het prioriteitenlijstje. Daarom kiezen we enkel bouwmaterialen met de beste energieprestaties om mee te werken en adviseren we u in detail om u een maximaal energierendement te verzekeren.

Doordat het houten constructiemateriaal licht is en compact te transporteren, verminderen we uiteraard al CO2-uitstoot tijdens het transport. Tijdens het productieproces zelf worden ook bijna geen stoffen gebruikt die schadelijk zijn voor het milieu en we gebruiken veel minder verpakkingsmaterialen. Ten opzichte van traditioneel bouwen is er met bouwen in hout daardoor heel wat minder bouwafval. Het weinige afval dat er toch is, is bovendien eenvoudig te recycleren. Dat alles verkleint de ecologische voetafdruk en de impact op het milieu aanzienlijk!

Het houten geraamte van de woning kan u met verschillende materialen bekleden en afwerken. U kan opteren voor extra thermische isolatie, maar bijvoorbeeld ook voor plaatmateriaal dat akoestisch isoleert om eventuele geluidshinder te beperken. Ook op esthetisch vlak kan u heel wat kanten uit. Doordat alle bouwmaterialen en onderdelen op voorhand perfect op maat werden gefabriceerd, sluit het geheel naadloos op elkaar aan wat u een kaarsrechte constructie oplevert! Hierop kan u bijna elk type afwerking voorzien.

Bouwen in houtskeletbouw levert u een optimaal energierendement op waardoor u meteen, langdurig en duurzaam energie bespaart! Ook het bouwproject zelf is beslist niet onbetaalbaar, want door deze bouwtechniek te hanteren, kunnen we op heel wat bouwkosten besparen. Dankzij de lichte constructie, heeft u bijvoorbeeld veel minder zware funderingen nodig en de snelle plaatsing spaart heel wat arbeidsuren uit. En vergeet u vooral ook niet te informeren naar de energiepremies waarvoor u mogelijks in aanmerking komt, want ook die maken een wezenlijk verschil.

Bent u benieuwd of houtskeletbouw ook voor uw bouwproject een interessante denkpiste is en aan welk kostenplaatje u zich mag verwachten? U hoeft ons alleen even te contacteren om gratis een vrijblijvende offerte te ontvangen. Wij komen in heel Vlaanderen ter plaatse om uw bouwplannen te bespreken.

Ik wens een offerte